tender sloep

Tender sloep

U wilt een tender of sloep kopen? Bij NAVIcation.nl bieden wij u een uitgebreid assortiment. Wij zijn de trotse dealer van onder andere de betrouwbare merken Lago Amore, Coastliner Boats en Vesper. Ook verkopen wij een aantal occasions die u kunt bekijken.

Wat zijn nu eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen een sloep en een tender? Simpel gezegd is een sloep een open, langzaam varende boot met kabelaring (stootrand van touw) en is een tender een slankere, snel varende boot.

Afspraak maken met proefvaart >>

Kenmerken sloep

Veel sloepenbouwers gaan mee in de trend van tenders en noemen hun product een tendersloep. Ook ziet u allerlei opgeleukte sloepen varen, die het predicaat tender opgeplakt hebben gekregen. Een sloep is meestal overnaads in hout gebouwd, met een lange rechte kielbalk. De kabelaring, die u nog altijd op sloepen tegenkomt, is afkomstig van de reddingssloep. Dat geldt ook voor de leguaan, een stootkussen van gevlochten touw op de steven van de boot. De oudste sloep is de ‘chaloupe’, een vissloep uit Frankrijk van begin 19e eeuw. In Amerika had je visserijsloepen, kleine bootjes die aan dek meegingen op een groter schip en van waaruit werd gevist bij de visserijgronden.

Kenmerken tender

Wat is een tender? De Tender is oorspronkelijk een boot die voorraden en passagiers naar een groter schip brengt, een wendbare bevoorradingsboot dus. Vooral in de 19e eeuw en eerste helft 20e eeuw. Om u een moderner beeld te geven: tenders bevoorraadden de zendschepen van bekende ‘piraten’ als Radio Caroline en Radio Veronica. Op cruiseschepen zie je tenders met een dubbele functie. Ze hangen in de davits als reddingsboot en worden bij aankomst te water gelaten om passagiers mee naar de wal te brengen. Ook zie je kleinere schepen met een tender aan dek. Tegenwoordig zijn dit vaak RIB’s. Tenders worden vooral in Amerika ook gebruikt om publiek naar zeilwedstrijden op zee te laten kijken. De naam tender stamt af van ‘to tend’ (verzorgen).

De sloep

De rompvorm van de oorspronkelijke sloep is rond, met een bolle steven. De sloep is een typisch Nederlands fenomeen en wordt meest gebruikt als gezellige borrelboot. Een goed ontworpen tender heeft een mooie, slanke rompvorm, met rechte steven en is veel meer geschikt voor snel varen. Vaak worden in tenders dan ook grote motoren geplaatst. Hierdoor zijn dit niet alleen borrelboten, maar zijn ze ook geschikt voor sportief gebruik en ziet u deze ook in andere vaargebieden in het buitenland (ook op zee). Grote jachten of superjachten hebben vrijwel altijd een tender aan dek of in een ‘garage’. De sloep is meestal volledig open en is tussen de vijf en tien meter lang. De uitrusting varieert van basic tot luxe en chic. Dat geldt ook voort de (snelle) tender, maar deze zie je ook in grotere afmetingen, tot wel meer dan vijftien meter. Vooral de grotere tenders hebben vaak een riante kajuit.

Portfolio bekijken voor inspiratie >>

Sloep en tender

Eenvoudigweg is een sloep een langzaam varende, open boot met kabelaring en is een tender een slankere, snel varende boot. Het grote verschil is de motorisering. Bij tendersloepen hebt u de keuze uit motoren met een hoger vermogen dan bij de gebruikelijke sloepen. U vraagt zich misschien af waarom een normale sloep geen zwaardere motor kan hebben. Dat heeft te maken met het onderwaterschip. Bij een tendersloep lijkt deze erg op die van een speedboot. Dankzij dit onderwaterschip kan een tendersloep een vaste koers houden bij hogere snelheden. U koopt dus een sloep als u houdt van relaxed varen in een kalm tempo en een tendersloep als u wat meer houdt van snelheid en manoeuvreerbaarheid. Een tendersloep is in principe de moderne versie van een sloep. Bekijk de Lago Amore en Clever collectie.

Proefvaart mogelijk in tender of sloep

Als u interesse in een nieuwe sloep of tender is een proefvaart altijd mogelijk. U wilt natuurlijk ervaren hoe het is om in één van de twee of misschien wel allebei te varen. Dit is mogelijk in Jachthaven ‘De Lunenburg’ in Wijk bij Duurstede. Deze jachthaven heeft unieke faciliteiten voor bootliefhebbers. Hier is ook onze showroom. U kunt bij ons altijd informeren naar ligplaatsen, stallingplekken en overige faciliteiten. Tijdens de proefvaart ervaart u alle kwaliteiten van uw model en geven wij u tegelijkertijd professioneel advies over de aanschaf van uw goedkope nieuwe sloep.

Vragen / advies

Hebt u vragen of bent u op zoek naar advies over het kopen van een goedkope tendersloep? Neem dan hier contact met ons op. Volgt u ons al op Facebook en Instagram? Hier plaatsen wij foto’s en video’s van onze (nieuwe) sloepen. Genieten dus. Bezichtigingen doen we graag op afspraak.