Trailerbare sloep

Ben je een fervent liefhebber van de watersport en ben je op zoek naar een trailerbare sloep? Kom dan naar NAVIcation.nl. Wij zijn officieel én trotse dealer van sloepen, tenders en boten van de merken Lago Amore en Clever.

Vanuit onze havenloods in jachthaven De Lunenburg in het prachtige Wijk bij Duurstede leveren wij exclusieve maar betaalbare sloepen en boten die voldoen aan jouw individuele wens van een trailerbare sloep. Graag vertellen wij je alles over onze sloepen en boten en stemmen wij jouw wensen af op onze mogelijkheden. Bekijk onze Lago Amore sloepen of Clever sloepen.

Voordeel van trailerbare sloep

Het grote voordeel van een trailerbare sloep is dat je stukken verder kunt dan het vaargebied rond je thuishaven. Zet de boot op een trailer en je mogelijkheden zijn onbeperkt. Dit klinkt eenvoudig, maar hoe krijg je de boot in en uit het water zonder schade, gekrenkt ego of een huwelijkscrisis als gevolg? Zoals bij zoveel dingen geldt ook hiervoor: een goede voorbereiding is het halve werk. Laat de specialisten van NAVication.nl je ook hierover adviseren voordat je een trailerbare sloep aanschaft.

Maak een afspraak met proefvaart >

Overzicht

Een probleem dat veel watersporters met een trailerbare sloep zullen herkennen, is dat je niet zomaar lukraak met je boot achter de auto naar een leuk watersportgebied kunt rijden. Je zult eerst moeten weten of daar een geschikte boothelling is te vinden en of er is voorzien in een parkeerplaats voor de auto. Wij adviseren je het materieel voor gebruik te controleren. Is de bandenspanning in orde? Werkt de verlichting op de trailer?

Trailerbare sloep in gereedheid brengen

Een andere gouden tip is om je trailerbare sloep boot niet op, maar voordat je de helling op gaat zo ver mogelijk in gereedheid te brengen. Zo kun je de lichtbalk al verwijderen, de spanbanden weghalen, eventuele bagage aan boord tillen en – last but not least – de aftapplug plaatsen. Denk er ook om het staartstuk van de hekdrive of buitenboordmotor op te trimmen, om beschadiging bij het te water laten te voorkomen.

Trekkracht

Voordat je met je trailerbare sloep de weg op gaat, is het verstandig na te gaan of je auto over voldoende capaciteit beschikt om de boot de veelal gladde en soms steile helling weer op te trekken na een dagje varen. Hiervoor moet de auto zogenaamde ‘overcapaciteit’ hebben. Het gemiddelde gewicht van een enkelasser boottrailer is gemiddeld 350 kilo. Er blijft dan nog 1550 kilo over voor je boot. Haal daar twintig procent vanaf en er komt een maximaal gewicht voor je boot uit, namelijk 1240 kilo. In combinatie met deze auto en trailer mag je trailerbare sloep dus niet zwaarder wegen dan 1240 kilo. De ervaren specialisten van NAVIcation.nl helpen je graag met deze vraagstukken. Graag de mogelijkheden in het echt bekijken? Bezoek onze sloepen showroom!

Vereist rijbewijs

Let ook op welk rijbewijs vereist is om een trailerbare sloep te ‘trekken’. Doorgaans is Rijbewijs B voldoende, maar is de maximaal toegestane massa (gewicht) van auto en boottrailer samen meer dan 3.500 kg, dan is Rijbewijs BE vereist. Let wel: het gaat om het laadvermogen van de trailer en niet om het daadwerkelijke gewicht van de boot die er op staat. Het kan dus zijn dat je auto, trailer en boot onder de grens van 3.500 kg blijven en Rijbewijs B toch niet afdoende is. Bij het bepalen van de maximaal toegestane massa die de auto mag trekken, is het ook van belang of de boottrailer geremd of ongeremd is. Tot een gewicht van 750 kg mogen trailers ongeremd zijn. Vanaf 750 kg moet de boottrailer niet alleen geremd, maar ook zijn voorzien van een kenteken en registratiebewijs. Een trailer wordt voor de wet gelijkgesteld aan een aanhangwagen. Heb je een trailer met remmen, dan mag de auto meer kilo’s trekken dan wanneer je over een trailer zonder remmen beschikt.

Bekijk ons portfolio >

Onbegrensd

Wat nu als je een trailerbare sloep hebt waarmee je naar het buitenland wilt? Geen enkel probleem. Ons advies is wel om je voorafgaand aan je reis te verdiepen in de wet- en regelgeving die gelden in het land waar je naartoe gaat en ook in de landen waar je onderweg doorheen reist. Ieder land hanteert namelijk zijn eigen maximum snelheden voor het rijden met een aanhanger. En soms kan de maximaal toegestane breedte verschillen. In Nederland geldt een snelheidslimiet van 80 kilometer per uur voor auto’s met aanhanger. Voor de aanhanger – inclusief de boot – geldt een maximale breedte van 2,55 meter. Volg ons op Facebook en Instagram!